Home Bedrijfsopvolger

Ik wil ondernemer worden

Het runnen van een eigen bedrijf; daar begint het te kriebelen. Werk je al jaren mee op het bedrijf dat je graag wilt overnemen of zit je nog in een oriëntatie fase of het wel echt bij jou past? Deze pagina helpt je inzicht te krijgen in jou proces en welke stappen je moet zetten om te bouwen aan je eigen bedrijf.

Oriënteren

Je twijfelt er geen moment aan; ‘Ik wil ondernemer worden’. Dat staat vast! Of… ben jij iemand die al jaren meewerkt in het bedrijf, maar voor jezelf nog niet de knoop hebt doorgehakt. Twijfels of vast en zeker; oriëntatie is de eerste stap.  Naast alle praktische vragen over financiën, een bestaand bedrijf overnemen of zelf starten is in deze fase belangrijk om jezelf ook vragen te stellen als ‘Wat betekent het voor mijn privéleven wanneer ik ondernemer word? Ben ik geschikt als ondernemer?’

 

Ontdek of jij een échte ondernemer bent

Kun jij ze noemen? Drie sterke eigenschappen die jouw in de toekomst helpen een succesvol bedrijf te runnen? En twee punten die wel eens voor narigheid kunnen zorgen? Moeilijke vraag. Maar als startende ondernemer, en ook wanneer je al jaren op weg bent, is inzicht in je kwaliteiten en ontwikkelpunten belangrijk.

Als ondernemer krijg je te maken met bedrijfsorganisatie, planning, verkoop, marketing, administratie en inzicht in financiële- en bedrijfseconomische zaken. Een goed product kweken is vakmanschap waar je trots op kunt zijn. Het product goed in de markt zetten vraagt ook andere vaardigheden. Bijvoorbeeld inzicht in de ontwikkelingen in de markt, op korte én lange termijn. Welke behoeften heeft de klant en welke trends bepalen het koopgedrag? Belangrijk als ondernemer is om die inzichten te vertalen naar je bedrijfsvoering.

“Overal goed in zijn dat kan natuurlijk niet. Om succesvol te zijn is het de kunst de juiste mensen om je heen te verzamelen.”

 

 

 

Financiële mogelijkheden

Een bedrijfsplan met financiële onderbouwing is erg belangrijk voor de toekomst van je bedrijf. Wat is de financieringslast na overname? Welke investeringen moeten worden gedaan en op wat voor termijn? Soms is er in de jaren van samenwerken al een vermogen opgebouwd of is de verkopende partij in de gelegenheid gedeeltelijk mee te financieren.

Lang niet altijd hoef je direct een bedrijf te kopen. Soms is het ook mogelijk een bedrijf te huren, of te pachten. Je betaald een vast bedrag per jaar en hoeft nog geen investeringen te doen. Wel zijn er de kosten en uitgaven voor opbouw van de plantopstand. Inzicht in de financiële positie en de mogelijkheden van je (toekomstige) bedrijf is erg belangrijk. Bespreek de mogelijkheden ook eens met je financieel adviseur.

Fiscale opties

Wanneer je betrokken bent bij een bedrijf  om over te nemen, zal er vaak eerst een periode van samenwerking noodzakelijk zijn. Een periode in loondienst is nodig om het bedrijf te leren kennen, het vakmanschap te ontwikkelen en de taken en verantwoordelijkheden te leren kennen.  Daarna kan een samenwerking worden opgezet in de vorm van een maatschap, firma of flex-BV. Als vennoot kun je bijvoorbeeld meedelen in de winst en daarmee vermogen opbouwen binnen de onderneming. Dit is noodzakelijk om later het bedrijf over te kunnen nemen.

 

 

Na de overname

Na een periode van voorbereidingen en misschien al jaren waar je meedraait in het bedrijf komt nu het moment dat jij (steeds meer) de beslissingen gaat nemen en aan het roer staat. Dat betekent niet meer alleen de dagelijkse leiding maar ook richting geven aan de toekomstplannen van het bedrijf. Neem de tijd om te kijken welke ontwikkelingen op je af komen en hoe je daar op in kunt spelen. Een (bedrijfs) adviseur kan je helpen om uit de dagelijkse bezigheden te stappen en een strategie uit te zetten voor de toekomst.