Home (Nog) geen opvolger in beeld?

(Nog) geen opvolger in beeld?

U bent nog met hart en ziel aan het ondernemen maar soms komt het toch bij u boven; wie gaat in de toekomst verder met dit bedrijf? Belangrijk om daar op tijd over na te denken. In de boomkwekerij is het overnemen van een bedrijf een lang proces. En zeker ook een proces waar uzelf langzaam aan moet wennen en naartoe moet werken.

Stappen voor bedrijfsoverdracht

Bij het overdragen van een bedrijf zijn er veel vragen die op u afkomen. Uit welke stappen bestaat het proces van opvolging? Welke veranderingen moeten er doorgevoerd worden in het bedrijf? Wanneer moet ik beginnen? De stappen hieronder helpen u om inzicht te krijgen in het proces.

“Een bedrijf overdragen is moeilijker dan een bedrijf starten!”

Bewustwording

Bij een bedrijfsovername komt er veel op u af. U staat voor een periode waarin u belangrijke beslissingen moet nemen. Ook emotioneel is dit een proces dat een plekje moet krijgen. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met oriënteren, zo heeft u alle ruimte om verschillende opties met elkaar af te wegen. Het hele proces begint bij bewustwording en oriëntatie, waarin u voor uzelf gaat bepalen welke voorwaarden belangrijk voor u zijn en welk tijdspad u wilt bewandelen.

“In deze fase van bewustwording stelt u uzelf vragen als: ´Wanneer wil ik stoppen met het bedrijf? Welke voorwaarden vind ik belangrijk?”

Is uw bedrijf klaar voor overname?

Een goed rendement is belangrijk op weg naar bedrijfsovername. Inzicht in de financiële situatie van uw bedrijf is een must. Daarnaast is het analyseren van de bedrijfsprocessen een belangrijke voorbereiding. Zijn alle bedrijfsprocessen op orde? Hoe is het verkoop- en marketingproces ingericht? Bent u hét gezicht voor de klant? Zit het teelt- en productieproces niet alleen in ‘hoofden’ of is de kennis ook overdraagbaar?
Daarnaast is de financiële positie van uw bedrijf erg belangrijk. Een goede rentabiliteit zorgt onder andere voor meer financiële mogelijkheden bij overname.

“Heeft het bedrijf zónder u ook een gezicht?!”

Op zoek naar een opvolger?

Het overdragen/verkopen van uw bedrijf kan op verschillende manieren plaatsvinden. U kunt uw bedrijf overdragen aan een familielid of medewerker, maar ook verkopen aan derden, bijvoorbeeld aan een bedrijf dat wil uitbreiden.

Bedrijfsoverdracht aan een familielid of medewerker ziet er heel anders uit dan aan derden. In familiesfeer is de mogelijkheid groot dat u nog een aantal jaren zult meewerken en dat de opvolger langzaam in het bedrijf groeit. Bij overname aan derden kan het zijn dat er na een periode van onderhandelen en overdragen een meer abrupt einde is.

Medewerker als opvolger

Het boeien en binden van personeel wordt steeds belangrijker binnen de sector en dit speelt nog sterker als u een mogelijke opvolger zoekt. Stimuleert u uw medewerkers door te groeien binnen het bedrijf? Een productiemedewerker kan door middel van ervaring en scholing wellicht doorgroeien naar een leidinggevende functie. Goede arbeidsvoorwaarden en aandacht voor persoonlijk functioneren en ontwikkelen maakt de sector én uw bedrijf aantrekkelijk. Eén van uw medewerkers kan in de toekomst misschien groeien tot een echte ondernemer met interesse voor het bedrijf. Maar ook wanneer die situatie zich niet voordoet, is uw personeelsbestand belangrijk in het overnameproces, zodat de bedrijfsvoering niet afhankelijk is van u als ondernemer.

Netwerken met collega-ondernemers

Voor het vinden van een overnemende partij buiten uw bedrijf is het belangrijk te bouwen aan een netwerk van collega-ondernemers, bijvoorbeeld door het bijwonen van netwerk-of vakbijeenkomsten en andere activiteiten. Ook de makelaar of adviseur is op de hoogte van uitbreidingsplannen van bedrijven in hun netwerk.

 

Geen opvolger?

Heeft u geen opvolger en de tijd komt dat u uw bedrijf wilt beëindigen? Of biedt uw bedrijf in de huidige vorm te weinig toekomstperspectief voor een mogelijke opvolger? Er zijn diverse mogelijkheden in de Greenport om uw bedrijf succesvol te beëindigen.

 • Verkopen aan een bedrijf met uitbreidingsplannen
 • Verhuren
 • Bedrijfsoverdracht middels de kavelcoöperatie
 • Zelf verkavelen
 • Wijzigen van de bestemming
  • Ruimte voor Ruimte regeling
  • Areaal voor watercompensatie
  • Omzetting bedrijfswoning

Verkopen of verhuren?

U kunt uw bedrijf in één keer te koop aanbieden. In één keer verkopen en afrekenen is in sommige situaties haalbaar, maar veelal is de financiering voor de koper een uitdaging. Bent u in de financiële positie om de overnemende partij gedeeltelijk te financieren dan wordt u een aantrekkelijke partner. De kans dat u uw bedrijf succesvol verkoopt neemt hierdoor aanmerkelijk toe.

Uw bedrijf (gedeeltelijk) verhuren of verpachten kan een goede overgangsfase zijn. De nieuwe gebruiker geeft het (financiële) ruimte om het bedrijf op te bouwen. Misschien heeft u de wens het bedrijf in bezit te houden, ook dan kan langdurig verhuren of verpachten een optie zijn. Voor een vollegrondsbedrijf is erfpacht ook een alternatief.