Home Rendement en eigen vermogen

Rentabiliteit en opbouw eigen vermogen

Een goed bedrijfsresultaat en voldoende eigen vermogen draagt sterk bij aan het soepel verlopen van het overnameproces. Een goede rentabiliteit zorgt voor meer financiële mogelijkheden bij overname. Het is belangrijk inzicht te hebben in de financiële situatie van uw bedrijf en hoe u kunt werken aan resultaatverbetering.

Resultaatverbetering

Voldoende bedrijfsresultaat is nodig voor een goed inkomen, vervangingsinvesteringen en aflossingen. Het bedrijfsresultaat moet zodanig zijn, dat na privé-uitgaven en belasting er geld over blijft voor (vervangings)investeringen, aflossingen en verbetering van de liquiditeit. Het eigen vermogen in het bedrijf kan hierdoor groeien. Bedrijven die te weinig aflossen zijn in het traject van bedrijfsoverdracht moeilijker over te dragen.

Belangrijke factoren die kunnen leiden tot een rendement zijn bijv efficiëntie, teeltoptimalisatie en een goede marktpositie.
Optimalisering van de kwaliteit en verminderen van uitval levert winst op. Gezond, stevig en uniform uitgangsmateriaal zal het teeltresultaat sterk verbeteren en daarmee ook het bedrijfsresultaat. Ook optimale kwaliteit en vruchtbaarheid van de grond en potgrond zijn belangrijke uitgangspunten voor een geslaagde teelt.

Bij het bouwen aan een sterke marktpositie zijn een aantal factoren belangrijk, zoals
inspelen op de ontwikkelingen in de markt, inspelen op de veranderende behoeften van de klant, het opbouwen en onderhouden van goede klantrelaties en het versterken van uw positie ten opzichten van de concurrentie.